sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kiire; totta vai tarua?

Uusi vuosi ja....
uudet tavoitteet ja tehtävät.

Näitä on varmasti kukin tahollaan miettinyt vuoden vaihduttua uuteen. Joko niitä on pohdittu työpaikalla yhdessä tiimin kanssa tai omassa arjessa arkielämän tavoitteina.

Olipa tavoite sitten itsesi itsellesi asettama tai pomosi sinulle sanelema, on hyvä pysähtyä hetki pohtimaan ajankäytön- ja stressinhallintaa. Ja ennen kaikkea; mikä sinulle itsellesi on tärkeää.

Olen ikäväkseni huomannut kuinka kiire määrittelee sen, kuinka arvokkaita me olemme.
Jos sinulla on töissä kiire, olet varmasti super hyvä työntekijä ja korvaamaton. Se kuinka kiireinen äiti tai isä olet, tekee sinusta varmasti täydellisen:
ihmeperheen hahmoja lainatakseni osaat lentää ja pystyt venymään arjen haasteissa tilanteisiin, joissa kiireetön kotiäiti ei varmasti tietäisi edes kuinka toimia.

Katso nyt tätä kuvaa: tämä perhe on ihan super kiireinen ja varmasti todella tehokas.
Polvet sopivasti koukussa valmiina singahtamaan kiireisiin arjen tehtäviin :)


Näyttääkö sinun naapuriperheesi juuri tältä sinun silmissäsi ja itse heidän rinnallaan sen sijaan näytät 
tältä:"Me haluamme vaikuttaa kiireisiltä ja tehokkailta koko ajan, jotta lunastamme oikeuden tähän suomalaiseen ahkeruuden kruunuun".
-Jaana Erkkilä-

Luin Lapin yliopiston professorin Jaana Erkkilän artikkelin kiireestä. Artikkeli pureutuu myyttiin kunnon suomalaisesta. Kunnon suomalainen on ahkera, tehokas ja työteliäs mies ja nainen, joka elää kiireisessä arjessa tehden elämästään täydellistä suoriutumalla ja puristumalla yhteiskunnan muottiin.
Olemme tilanteessa, jossa pitää pystyä olemaan täydellinen elämän kaikilla osa-alueilla. Töissä meiltä vaaditaan yhä enemmän, paremmin ja nopeammin. Kotiarjessa kamppailemma kuntoilun, harrastusten ja perheelle asetetun ajankäytön kanssa. Koemme elämämme kiireiseksi.

Tämä artikkeli antoi minulle vastauksia moniin itseäni askarruttaneisiin kysymyksiin siitä, miten esimerkiksi luovuus ja kiireinen työrytmi sopivat yhteen.

"Aivoissa täytyy olla tilaa jollekin uudelle. Jos kovalevy on koko ajan tupaten täynnä, niin onko siellä enää edes mitään koloa, josta uusi ajatus voisi päästä ulos?".
-Jaana Erkkilä-

Itse luovaa työtä tekevänä törmään usein siihen, miten kiire saattaa vaikuttaa tuloksellisuuteen. Tuloksellisuudella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, miten kiireen keskellä pystytään keksimään uusia luovia ratkaisuja.

Itselläni päivän aikana ratkaisematta jäänyt idea pulpahtaa usein mieleen kuin itsestään hetkenä, jolloin olen rauhoittunut ja tilassa, jossa en varsinaisesti joudu miettimään asiaa tai yrittää ratkaista ongelmaa, kuten nukkuessa tai lenkkeillessä.


"Onko oikeasti kiire, vai onko se ikään kuin tarttuva tauti, jonka imee ilmasta itseensä ja kuvittelee, että on kiire?".
-Jaana Erkkilä-


Olemme itse kiireen tekijöitä kukin tahollamme. Ajatus siitä että nyt on kiire tuottaa meille illuusion siitä, että voi hemmetti kuinka onkaan kiire.
Kun aamulla ensimmäisenä silmät avattuamme alamme mielessämme käymään läpi tekemättömien asioiden listaa, huomaamme kehossamme stressin merkkejä. Kiire alkaa siis todellisuudessa jo ennen kuin olemme ehtineet edes nousemaan sängystä ylös.

Huomaan omassa arjessani juuri tämän ilmiön aiheuttavan minulle stressiä.
Se että luettelee itselleen tekemättömien asioiden listaa aamuisiin ei tee niiden suorittamista yhtään sen helpommaksi. Pahimmassa tapauksessa huomaamme illalla päivän vilahtaneen ohi ja tekemättömien asioiden listan kasvaneen. 
Olo on vähintään kuin pandalla tässä kuvassa.


Olen löytänyt keinoja selvitä arjen "to do-listasta" ja tulen jakamaan teille vinkkejä ajanhallintaan ja siihen kuinka asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa käytännön teoin.
Vinkit auttavat erityisesti siihen, kuinka voidaan välttää tekemättömien asioiden läpikäynti ja stressaantuminen kiireestä, joka itseasiassa onkin lopulta vain itseaiheutettua illuusiota.
Kerron teille, kuinka itse olen yhdistänyt sujuvasti työn, yrittäjyyden ja arjen toisiinsa
(ja voin vakuuttaa, että en ole Ihmeperheen hahmo, vaikka nimeni osuvasti onkin Ilona :))


Jaana Erkkilän mietteitä sen sijaan kannattaa käydä lukemassa.
Artikkelissa on äärimmäisen viisaita ajatuksia kiireestä ja ajankäytöstä.-Ilona-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti