tiistai 2. heinäkuuta 2019

Saunahuoneen uudistus kesämökillä

Moikka!
Olen ihan hulluna kesämökkeihin, ja nyt esittelen teille kesämökin saunahuoneen uudistuksen.

Kesämökin saunahuoneen remontti aloitettiin vuosi sitten loppukesällä lattian käsittelyllä. Suunnittelua vietiin pitkälle, mutta syksyn saavuttua päätettiin että remontti saatettaisiin loppuun vasta keväällä. Talven aikana hankittiin tarvittavat tekstiilit ja puuttuvat huonekalut valmiiksi sisustamista varten.

Sauna ja saunahuone sijaitsee vanhassa navetassa ja tilan remontti aloitettiin tyhjentämällä tila kaikesta tavarasta ja poistamalla lattiasta vanha muovimatto.
Betoniset seinäpinnat päätimme jättää koskeamattomiksi. Yhdellä seinällä oli maalaus lastulevypinnalle maalattuna.Vanhasta betonilattiasta oli alkanut nousta pintaan kalkkipölyä, joka oli syy siihen miksi muovimatto oli päätetty aikoinaan levittää lattiapinnan päälle, mutta nyt betonipinta haluttiin näkyviin myös lattiaan. Matto oli lattiapinnan päällä "uivana" eli liimaa ei ollut käytetty kiinnitykseen, joka mahdollisti sen turvallisen poistamisen.

Poistimme varovasti pinnasta irtonaisen pölykerroksen ja käsittelimme lattian saunasuojalla. Saunasuoja "sulki" pinnan ja sitoi irtonaisen pölyn itseensä. Vinkin saunasuojan käyttämiselle sain ystävältäni, jolla on vahva osaaminen maali- ja pintakäsittelyaineiden käytöstä.
Saunasuoja jätti pinnan upean kiiltäväksi. Olimme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

 (Lattia ennen putsausta)

 (Lattia putsauksen jälkeen)

(Lattia käsittelyn jälkeen)

Seinämaalauksen peittämistä mietittiin talven ajan. Kuvalla on tunnearvoa eikä sen peittäminen ollut helppo päätös. Se on komeillut levypinnalla jo vuodesta 1995.
Jotta kuva voitaisiin joskus palauttaa näkyville, päätettiin tapetti kiinnittää suoraa kuvan päälle ilman pohjamaalausta. Vinyylitapetti olikin tarpeeksi vahva peittämään kuvan eikä tapetin alta kuultanut mitään. Tapetin vahvuus myös sopi hieman epätasaiselle lastulevylle mainiosti.


Tapetoinnin jälkeen pääsimme vihdoin sisustamaan saunahuoneen ja viimeistelemään sisustuksen tekstiileillä. Tekstiilejä löydettiin muun muassa kirpparilta ja alennusmyynneistä. Iso juuttimatto lattialla antaa lämpöä ja sopii yhteen rouhean betonin kanssa täydellisesti.
Osa huonekaluista löydettiin navetan päältä. Vanha hetekka pehmusteineen toimii sohvana tilassa ja miksei saunahuoneessa voisi nauttia vaikkapa päiväunet kuumana hellepäivänä. Tila nimittäin pysyy ihanan viileänä paksujen betoniseinien ansiosta.


Saunahuoneen uudistus onnistui täydellisesti. Tunnelmaltaan tila on rouhea ja kutsuva. Betoniset pinnat pääsivät edukseen ja lastenkirja-aiheisen kuvan peittäminen tapetilla oli oikea päätös halutun tunnelman luomiseksi. On kuitenkin helpottava tietää, että kuva voidaan joskus palauttaa näkyviin.

Saunan ja saunahuoneen eteinen koki samalla uudistuksen, kun vanha levypinta maalattiin vihreällä. Maalipinta oli haalean keltainen, eikä sopinut rouheaan tunnelmaan; piti saada vähän asennetta.
Suunnitelma toteutui hienosti ja isommilta yllätyksiltä vältyttiin, vaikka vanhaa remontoidessa on aina vaarana että suunnitelmaan joudutaan tekemään kompromisseja. Ei kuitenkaan tällä kertaa.

- Ilona -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti